http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

4 Temmuz 2014 Cuma

NÂSIRÜDDİN MEHMET - 5. DULKADİR BEYİ

EN UZUN DÖNEM

1399-1442

Sülü Bey'in yiğenidir. Nâsırüddin Mehmet Bey Dönemi, en uzun süren dönemdir. Yani   Dulkadirli’lerin  başında en uzun beylik yapan Nâsırüddin Mehmet Bey’dir. 
Osmanlı Padişahı Yıldırım Bâyezid'in himayesi ile Dulkadirli beyi olan Mehmet Bey Memlûklu sultanlığı ile de iyi ilişkiler içerisinde bulunuyordu.
Mehmet Bey, Yıldırım Bâyezid'in taraftarı olarak, Sülü Bey'in tam aksine Timur'a düşmanca tavır takındı. Timur 1400 yılında Sivas'ı kuşattığı zaman Elbistan Türkmenleri Timur'un ordusuna baskınlar yapıyordu.  Türkmenlerin bu hareketleri Dulkadir ülkesinin Timur ordusu tarafından yağmalanmasına sebep oldu. Nitekim Timur, Sivas muhasarasından sonra Elbistan ve Dulkadirli topraklarını işgal ederek bütün memleketi yakıp yıktı.  Malatya ve Behisni'yi de zapt etti. 1401'de Suriye'den dönüşünde DULKADİRLİ topraklarına giren Timur,  bir kez daha yağma ve talanda  bulundu.

OSMANLIYA DOST:  Mehmet Bey, Memlûklular ve Osmanlılarla dost geçinirken diğer komşuları Karamanoğulları ve Ramazanoğulları beylikleri ile daima mücadele etti. Memlûklu Sultanı Melik Müeyyed Şeyh, Karamanlıların elindeki Kayseri kalesini ele geçirdikten sonra burasını mükâfat olarak Nâsırüddin Mehmet Bey'e verdi. Böylece Dulkadirliler ile komşuları arasında düşmanlık başlamış oldu. Karamanoğlu Mehmet Bey, Memlûklu ordusunun Suriye'ye dönüşünden sonra Ramazanoğlu İbrahim Bey ile birleşerek Kayseri üzerine yürüdü. Ancak Dulkadiroğlu Mehmet Bey bu müttefik orduyu bozguna uğratarak Karamanoğlu Mehmet Bey'i esir aldı ve onu oğlu Davut’un muhafazasında Memlûklu sultanına gönderdi.
Dulkadiroğlu Mehmet Bey bir yandan Memlûklularla mücadele ederken, diğer yandan Karamanlılarla da Kayseri şehri yüzünden savaşıyordu. 

YARDIM İSTEDİ:  1438 Yılında  Karamanoğlu İbrahim Bey Kayseri önlerine gelerek şehri ele geçirdi.  Bu durum üzerine Dulkadiroğlu Mehmet Bey Kayseri'yi yeniden ele geçirebilmek için oğlu Süleyman'ı Osmanlı Sultanı II. Murat’ın yanına göndererek yardımını sağlamayı başardı. Kayseri'nin Karamanlılar tarafından geri alınması Dulkadirliler kadar Osmanlılar'ın da menfaatine dokunmuştu. Osmanlılar Savaş halinde oldukları bir beyliğin genişleyip güçlenmesine seyirci kalamazlardı. Bu nedenle 1439 yılında  Osmanlı Sultanı II. Murat, Kayseri üzerine yürüyerek burasını Karamanlıların elinden aldı ve şehrin idaresini tekrar Dulkadirli Nâsireddin Mehmet Bey'e verdi. (1)
Dulkadiroğlu Mehmet Bey'in Osmanlılarla yakınlaşması Memlûklu Sultanı  Çakmak'ın bu Beyliğe karsı olan düşmanlığını daha da arttırdı.

ÖLÜMÜ:  Ancak, Dulkadirlilerin Osmanlılar ile daha fazla işbirliği yapmalarından çekinen Sultan Çakmak, bu düşmanlığını fazla devam ettirmedi. Nâsireddin Mehmet Bey de Memlûklulara sadakatini göstermek üzere Kahire'ye kadar giderek orada bir süre kaldı. Uzun yıllar Dulkadirli Beyliğinin başında kalan Nâsireddin Mehmet Bey, 1442 yılında 80 yaşında vefat etti.

--------------------------------------------------------------------------
AÇIKLAMA
(1) Besim Atalay'ın görüşü; Nasırüddin Osmanlılardan  yardım alarak  Karamanoğlu İbrahim'i yendi ve  Kayseri'yi topraklarına kattı, şeklindedir. 

--------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: