http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

4 Temmuz 2014 Cuma

PRENSES MÜKRİME - OSMANLI'YA GİDEN 4. GELİN



1337’de Elbistan ve Maraş’ta kurulan Dulkadir Devleti (Beyliği) 1522’ye kadar devam etmiştir.
Anadolu beylikleri içinde en geç kurulanlardan biri olan bu beylik (devlet) Osmanlı devletine de en son katılanlardandır. Oğuzların Bozok kolunun Bayat, Beğdilli, Avşar ve Döğer Boyuna mensup olan Dulkadirliler,  uzun yıllar Osmanlı, Safevi ve Memluklar gibi güçlü devletlerin arasında bağımsızlığını korumuştur. Osmanlıların, Anadolu Beylikleri içinde,  bir hanedan olarak kabul ettikleri yegâne beylik Dulkadirlilerdir. Bundan dolayı bazı Osmanlı Padişahları ve oğulları, Dukadır Beylerinin kızları ile evlenmişlerdir. Dulkadirliler sadece Osmanlılara değil,  Mısır Memluk Sultanlarına, Akkoyunlu Beylerine ve Eratna devletine de kız vermişlerdir.
Dulkadiroğulları zamanla,  sertliğin kimseye yarar sağlamayacağını (tecrübe ile) bildiklerinden herkesle dostane geçinmenin yollarını aramışlar ve bulmuşlar da.   Osmanlılarla nasıl geçinmek gerektiğini araştırmışlar. Avrupa’ya hükmeden bir imparatorluğa ters düşmek bir şey ifade etmez ama yanında olmak çok şey ifade eder.’Diğer beyliklerden daha çok yanında olmak ve her konuda yardımcı olmak gereklidir Osmanlıya’, diye düşünmüşlerdir. Bu yüzdendir ki 200 seneye yakın ayakta kalabilmişlerdir.
Zamanla da itaatsizlik  etmişlerdir. Ama bu itaatsizlik yapıcı olmuştur.  Bu yapıcı başkaldırmanın neticesinde,  Osmanlı’ya;
a. Dünya  padişahlarına eş olan ve,
b. Dünya  padişahları doğuran gelinler göndermişlerdir.
-----------------------------------------------------------
DULKADİR PRENSESLERİ 

PRENSES  MÜKEREME (Mükrime - Sitti Mükrime diye de bilinir)  HATUN
KİMDİR?

SİTTİ MÜKRİME (MÜKEREME) HATUN 
  
Dulkadirlilerin 6. Beyi Süleyman Bey’in kızıdır. 15.12.1449’da kralların, hükümdarların, Beylerin ve bütün ileri gelenlerin katılmasıyla yapılan bir düğünle Fatih Sultan Mehmed ile evlenmiştir.  Çocuksuzdur.
Sultan Murad Han Gazi, Kosova gazasından galip olarak  gelince, Bir müddet Edirne'deki sarayında kaldı.    Bir gün, veziri Halil Paşa'ya: ‘ Halil, artık  dilerim ki oğlum Sultan Mehmet’i evlendireyim. Ancak dilerim ki Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızını alayım derim. Hem o Türkmen bizimle gayet dostluk ve doğruluk eder.’’  dedi.
Halil Paşa: ‘’ Sultanım, lâyıktır...’’  dedi.

HAZIRLIK:  Hızır Ağanın hanımı    Amasya’dan yola çıktı,  Elbistan'a, Süleyman Bey'e vardı. Süleyman Bey'in beş kızı vardı. Beşi birden huzura getirildi. Hızır Ağa'nın hanımı, kızları görünce,  güzel Mükrime’nin eline yapıştı. İki gözlerinden öptü.
Hızır Ağa'nın hanımı Hünkâra geldi, Süleyman Bey'in itaatini, tevazuunu ve kızın eline yapıştığını, güzelliğini, evsafını, huyunu bir bir anlattı.

DÜNÜRCÜ GÖNDERİLDİ
Tekrar, Hızır Ağanın hanımını  ve  Anadolu'nun ileri gelenlerinin hanımları Elbistan'a dünürcü gönderildi.
Gelini, almaya Anadolu'nun  ileri gelen beyleri de birlikte gittiler. Dünürcüler, Elbistan'a gelince Süleyman Bey karşılarına çıktı. Büyük hürmetler edip  gelen dünürleri, usul ve törelerince konağında  ağırladı. 
İşin sonunda kızı alıp  Hızır Ağanın hanımının gözetiminde, bir alayla   Edirne'ye doğru yola çıktılar. 
 Hünkâr, gelinin çeyizi ne ise hepsini gördü. Ve: ‘Hele benim törem böyle değildir, bu çeyiz azdır.’    deyip,  kendisi padişahlara lâyık zengin bir çeyiz hazırladı. Gelinin çeyizine daha nice şeyler ekledi. Düğün yaptı ve etrafın padişahlarını davet etti. Ulema ve fukarayı topladı. Hepsine padişahın ihsanları sonsuz ve ölçüsüz olarak yetişti. Düğüne gelenler servet sahibi olup gittiler.

MANİSA'YA GİTTİLER:  Edirne'den, 1450 yılında Şehzade Mehmet, gelenek üzere, Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızı,  eşi Sitti Mükrime Hatun ile birlikte, II. Murat tarafından Manisa'ya sancak beyliği yapmak üzere gönderildi.
 ÖLÜMÜ: 1467’de Edirne’de vefat etmiştir.    Edirne’de yaptırdığı Sultan Camii’nin hazire (mezarlığı) 'sinde gömülüdür. 
ESERLERİ:  İznik’te camii, Edirne’de saray, mahalle ve çeşitli binalar yaptırmıştır. 



OSMANLI SARAYINA GELİN
DEN DULKADİR KIZLARI

-----------------------------------------------------------
Maraş'ta  
Prenses  Sitti Mükrime Hatun Parkı 
  


-----------------------------------------------------------

Kahramanmaraş'ın
Dulkadiroğulları Mahallesi'nde 2007 yılındaki kazıdan sonra çıkarılan mozailerden biri.
Mozaikler, hem kentin tarihine ışık tutmaya hazırlanıyor hem de gelecek için büyük önem arzediyor..

-----------------------------------------------------------


Hiç yorum yok: