http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

4 Temmuz 2014 Cuma

ZEYNEDDİN AHMET KARACA 1. DULKADİR BEY'İ


 SALTANAT YILLARI

        1337-1353

Dulkadiroğlu Beyliğinin kurucusu Zeyneddin Ahmet Karaca Bey,    Eratna (değişik metinlerde:  Eretna, Ertana,  Ertene veya  Aratna şeklinde geçer – akn -)  Bey'in elinden Elbistan'ı zabtetti  ve Memlûk saltanı Melik el-Nâsır Muhammed'den nâiblik menşuru alarak Dulkadirli Beyliği'ni kurdu.

Darende'nin fethinden sonra Karaca Bey'in Emir Eratna ile arası açıldı.  Eratna Bey, kalabalık bir ordu ile Dulkadirlilerin arazisine saldırdı. Zeyneddin Karaca Bey topraklarına saldıran Eratna ordusunu bozguna uğratarak bölgeden uzaklaştırdı.  

beylik kuruluyor: Dulkadiroğlu Zeyneddin Ahmet Karaca Bey,  Beyliğini  1337 yılında kurdu. 

1339 Yılında   Eratna Bey ile yapılan savaşta,  Karaca Bey, hem  rakibinin oğlunu esir aldı,  hem de zengin ganimet ele geçirdi.  Bu savaştan bir süre sonra Sultan Nasır'ın aracılığı ile iki taraf arasında bir barış yapıldı.
MARAŞ VE ELBİSTAN: Karaca Bey, askerle beraber savaşlara katılıyor, ganimeti sünnete uygun olarak asker arasında taksim ederdi.
1939 Yılında Maraş ve Elbistan'ı topraklarına kattı.

DARBE: Karaca Bey, zaman zaman Memlûk sultanlarına itaat etti ise de, bazen onlara cephe alarak Halep taraflarında  bir çok yer zapt ederek  Haleb şehrini tehdit etti. Bu arada Çukurova’daki  Sis (şimdiki Kozan )'te  Ermenilerine, ağır darbeler indirdi.  1346 Yılında  da Gabon Kalesini ele geçirdi. Bu başarılarına güvenen Karaca Bey unvanıyla, 1348  Yılında, hükümdarlığını ilan etti.  

ÖLÜMÜ:  Memlûk Devleti'ne isyan eden Halep Valisi Bayboğa'yı, Sultan'a teslim etmemesi üzerine, yakalanarak,  1353’te Kahire'ye götürüldü.  48 gün hapis yattıktan sonra, 11 Aralık 1353’te Kahire Kalesi’nin eteğine götürülüp işkence ile idam edildi. Cesedi üç gün Züveyle (Bab-ı Züveyle) Kapısı’nda teşhir edildi.   

Orhan Gâzi ile çağdaştır.

--------------------------------------------------------------------------
Kaynaklar
1. Mehmet Akif Terzi- Başbakanlık Uzmanı
2. Doc. Dr. İlyas Gökhan- Başlangıçtan Kurtuluş Harbine Kadar Maraş Tarihi.
3. Bekir Sıtkı Beyazıt- Kahramanmaraş'ta Bayazıtoğulları.

4. Prof. Dr. Ahmet Eyicil - Yakın Çağda Kahramanmaraş.

--------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: