http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

2 Eylül 2014 Salı

MARAŞLI HASAN EFENDİ


KİMDİR: İslamı tebliğ etmek üzere Maraş’tan  bölgeye gelen 4 kişiden biri olan Hasan Efendi, Saçaklızade Osman Efendi'nin kardeşlerinden biridir. Of merkezde irşat faaliyetlerinde bulunduğu sanılmaktadır. 

MEZARI:  Mezarı Eskipazar'dadır.
Of'ta Eskipazar camisinde, Maraşlı Hasan Efendi'ye ait yatır olarak kabul edilen bir mezar vardır. Mezar taşında şunlar yazılıdır:

''Lailahe İlallah
Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir. Ariflerin sultanı, âşıkların burhanı, ilimlerin denizi ilm i zahir ve batında selahiyetli muhakkik ve müdekiklerin büyüğü Maraşlı Hasan Efendi Ruhuna Fatiha."
1. 10. 1973 tarihinde kabri yaptıran Hamdi Nuhoğlu''

Gelenler 4 kişiydiler. Bunların 3’ü kardeş, 1’i amcaoğluydu.

Of Kültür Yardımlaşma Derneğinin 1977 yılında Yayınlanan ''Of Yayınları'' adlı kitapta Maraşlı Hasan Efendiden bahsedilir. Aynı kitabın 68. sayfasında Maraşlı üç kardeşin Maraş'tan gelerek dini eğitim verdiklerini yazar. Bu kardeşlerin ikisinin bugünkü Çaykara'da Hasan Efendi'nin de Of'ta mezarının bulunduğu bu mezarın bugün yatır haline getirildiği, hatta bununla ilgili birkaç olağanüstü olay rivayetleri yazılıdır.

--------

Maraşlı Hasan Efendi’nin Of insanı Üzerinde bıraktığı Etki.
Kerametlerinden İkisi
1- Rize-Trabzon yolunun açma çalışmaları sırasında dozer ile mezara vurulmuş, ancak mezar yerinden oynatılamamıştır. Yol şefi olan mühendis ısrar edince yine dozerle bir şey yapılamamış, sonra mühendisin kendisi dozeri kullanmış. Yine evliyanın mezarı yerinden oynatılamamış. oynatılamamış  ama, dozeri kullanan  mühendis anında felç olması.

2- Birinci Dünya Savaşı sıralarında Osmanlı İmparatorluğu subayları tarafından Kavak Camiine atların doldurulması ve caminin at ahırı yapılması sonucu komutanın çıldırması ve mezarı göstererek ''ne yaptı ise o yaptı'' demesi.
Bu konuda elde kesin bilgiler yoktur. Ancak halk dilinde dolaşan bu söylentilerin yanında her salı günü bu mezarın ziyaret edildiği bir gerçektir.
3.    Eskipazar Belediye Başkanı, türbenin her salı ve perşembe günü şifa arayanların akınına uğradığını söylüyor. Eskipazar Belediye Başkanı Tufan Ayaz, Rizespor takımının 7 yıl önce (Şubat/2004 itibariyle) türbenin önünden geçtiği sırada uyarıya rağmen çalan radyoyu kapatmadığını ve Of yakınlarında otobüsün kaza geçirdiğini belirterek, "Çevredeki tüm insanlar türbenin önünden yaya veya araçlarıyla geçerken Fatiha suresini okurlar. Gelen çok sayıda insanın şifa bulduğunu biliyorum" diyor.
Ziyaretçilerden   Adem Ayvaz Şöyle Diyor:
İstanbul'dan Maraşlı Hasan Efendi'nin türbesini ziyarete gelen Adem Ayvaz: Bir zamanlar ekonomik sıkıntı çektiğini, türbeyi ziyaretinden sonra sıkıntılarının bittiğini, fırsat buldukça dua için buraya geldiğini söylüyor.  Adem Ayvaz, Şubat krizinde işlerim çok bozuktu. Arkadaşım bana bu türbeye gitmemi tavsiye etti. Cebimde buraya gelecek param yoktu. Ama bir salı geldim, burada kaldım ve döndüm. Doğrusunu isterseniz bir şey olacağına ihtimal vermiyordum. Ama döndüğümde büyük bir ihale aldım. Ondan sonra her zaman buraya gelirim. Benim gibi gelen çok kişi var zaman zaman onlarla dertleşirim, diyor.

------

KELİMELER

Muhakkik: 1. Gerçeği araştıran. 2.  Soruşturucu, soruşturmacı.
Müdekik: Araştırmacı, incelemeci.
Salahiyet: Yetki, bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara göre, belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak.

------

Saçaklılar ailesinden çok sayıda bilgin yetişmiştir. Rum kökenli olan aile, Hz. Ömer devrinde Medine'ye gönderilen iki Hristiyan bilginin Medine dönüşünde Maraş'a yerleşmesinden  sonra bilginler peş peşe sıralanmışlardır. Kökenlerinin Of'tan geldiğini öğrenen bilginlerden bazısı İslamiyeti anlatmak için Trabzon'a gitmişler, bazısı Antep'e ve bazısı da Maraş'ta kalmışlardır.

Of' Yerleşen Maraşlı Bilginlerden Bazıları:


Saçaklı Mehmet Efendi  Maraş ve Antep'te faaliyet göstermiştir.


------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: